Nog nooit gehoord van acrylaat?

Posted on december 2, 2017Reacties uitgeschakeld voor Nog nooit gehoord van acrylaat?

Laatst had iemand het over acrylaat. Ik had er nog nooit van gehoord dus ik vroeg wat het was. Het is dus een plastic soort dat een bijzondere eigenschap heeft: het is doorschijnend. Ik heb me zelfs laten vertellen dat acrylaat helderder is dan glas. Grappig. Volgens mij had ik nog nooit wat van acrylaat gezien. Maar daar kwam ik al snel op terug. Want ik had al snel door dat ik zelfs acrylaat in huis heb. Ik heb bijvoorbeeld een poster van Ikea dat ingelijst is en niet achter glas zit, maar achter acrylaat. En ik heb ook een fotolijstje met een doorschijnende lijst, wat dus van acrylaat is.

Waarom zal je acrylaat gebruiken

Ik vroeg me af waarom dat schilderij van Ikea nou achter acrylaat zat en niet achter glas. Ook daar ben ik inmiddels achter. Glas is veel zwaarder dan acrylaat. En omdat het ook nog eens helderder is, is acrylaat veel veiliger. Maar dat niet alleen. Glas breekt, acrylaat is bijna onbreekbaar. Het is breuk vast en je kan er zelfs met een hamer op tikken zonder dat er iets gebeurt. Ook hoorde ik dat het veel minder snel krast. Dus het is lichter, breuk vast en kras vast.

Waar kom je vaak acrylaat tegen

Acrylaat wordt vaak gebruikt om dingen op of achter te presenteren. Je kent ze wel, die folderrekken met die doorzichtige vakjes. Allemaal acrylaat. Maar ook bij de juwelier gebruiken ze acrylaat in de vorm van blokjes. Ze presenteren er juwelen op. Zo’n doorzichtig blokje valt bijna niet op, dus de ringen, horloges e.d. krijgen extra aandacht. In musea zie je vaak kappen die gemaakt zijn van acrylaat en waar exclusieve objecten onder liggen. Een dure bijbel, een kostbaar kunstvoorwerp. Het ligt er niet alleen veilig, maar ook droog en stofvrij.

https://www.vinkacrylaat.nl/