Quizien
Image default
Woning en Tuin

Plantenwand binnen

Een plantenwand voor binnen?

Met een groeiende wereldwijde waardering voor alles wat met de natuur te maken heeft, is het geen wonder dat groene muren een enorme trend in interieurontwerp aan het worden zijn. Voor het geval u nog nooit van ze hebt gehoord, het zijn in feite verticale tuinen die zelfvoorzienend zijn, waarbij de planten hun voeding krijgen via het verticale ondersteuningssysteem. Deze muren, ook wel levende muren genoemd, komen tegenwoordig vrij veel voor in stedelijke buitenlandschappen, maar worden steeds vaker naar binnen gehaald dankzij het feit dat ze er niet alleen weelderig en prachtig uitzien, maar ook de lucht in uw huis zuiveren. Groene muren bieden ook andere gezondheidsvoordelen, zoals een betere concentratie en een hogere productiviteit.

 

Bijkomende voordelen

Deze levende muren kunnen zelfs helpen de energierekening van uw huis te verlagen, omdat ze uw huis in de zomer afkoelen en in de winter isoleren. Door het proces van evapotranspiratie stabiliseren levende muren ook de vochtigheidsgraad in uw huis, waardoor de lucht rond de groene muur ook koel blijft. Ze zien er misschien chic uit, maar uw eigen woonmuur maken is eenvoudig dankzij de opkomst van woonmuurpakketten op de markt. Er zijn enkele van de beste starterkits voor groene muren reeds beschikbaar en basisstappen die uitleggen hoe u een plantenwand voor binnen kunt maken.

 

Praktische zaken

U hebt misschien al een idee waar u de levende muur wilt hebben, maar u moet er echt voor zorgen dat de muur het gewicht van de planten, aarde en water kan dragen. U moet ook overwegen hoeveel zonlicht die muur bereikt en dienovereenkomstig planten kiezen. Bedenk ook dat een levende muur dicht bij een groot raam ook negatief kan worden beïnvloed door kou tijdens koudere wintermaanden. Er zijn veel bedrijven die geprefabriceerde muurhangende kaders leveren waarin u uw groene muur kunt planten. Deze bieden frames van kunststof en hout die vrij klein zijn, maar u kunt er meerdere kopen en ze groeperen voor meer volume.