Quizien
Image default
Vervoer en transport

5 Functionaliteiten waar uw fleet management software aan moet voldoen

Fleet management is het beheren en organiseren van zakelijke voertuigen. Toch is het volgen van zakelijke voertuigen vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak geldt hoe groter het bedrijf, hoe moeilijker om zorg te dragen voor de veiligheid, de administratie op orde te houden en daarnaast kosten te besparen. 

Gelukkig kan het een stuk makkelijker. Met fleet management software automatiseer je een aantal processen. Zo krijgt een wagenparkbeheerder zicht op het rijgedrag en de status van de zakelijke voertuigen. Het gaat hierbij niet om standaard software. U kunt op basis van de verschillende functionaliteiten het volledig eigen maken. Toch is het handig om te weten welke functionaliteiten onmisbaar zijn voor een wagenpark. Daarom lichten wij in dit artikel de 5 belangrijkste toe.

Fleet management software 

De belangrijkste uitdaging bij wagenparkbeheer is het vergroten van de efficiëntie en de functionaliteit. Fleet management software helpt bij het automatiseren van processen en geeft zicht op verschillende bedrijfsonderdelen. Op basis van de verkregen data en informatie heeft u de handvatten om aan de bedrijfsdoelstellingen te voldoen.

Er zijn veel verschillende aanbieders van fleet management software. Hierbij kunt u de software zo inrichten dat het u in alle gemakken voorziet. Het is te adviseren om met name te focussen op functionaliteiten die u daadwerkelijk nodig heeft of gebruikt. Om te helpen bij uw keuze duiken wij dieper in op 5 functionaliteiten die niet mogen ontbreken bij fleet management software.

  1. Bestuurders beheer 

Zicht krijgen op het rijgedrag van uw chauffeurs is het doel van bestuurders beheer. Hiermee bewaakt én registreert u het rijgedrag. Het is niet bedoeld om chauffeurs te controleren maar te coachen en begeleiden op basis van de verkregen informatie. Fleet management software herkent wanneer een chauffeur abrupt remt, te snel optrekken, te hard rijden of ander gevaarlijk rijgedrag. Laat de data zien aan de chauffeur en bespreek hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden.

  1. Beheer van zakelijke voertuigen

Fleet management software kunt u uitrusten met GPS-voertuigvolgsysteem en wagenpark alarmsysteem. Met het GPS-voertuigvolgsysteem krijgt u zicht in de live locaties van de chauffeurs. U ziet waar ze rijden, ze stationair draaien of op een parkeerplaats staan. Met deze informatie kunt u de productiviteit optimaliseren. Ook heeft u zicht op de status van de levering. Bij vertraging kunt u tijdig de klant informeren. 

Wagenpark alarmsysteem geeft een waarschuwing aan de chauffeur bij problemen onderweg. Reageert de chauffeur hier niet op? Dan ontvangt de wagenparkbeheerder een melding om contact op te nemen. 

  1. Operationeel beheer

Operationeel beheer binnen fleet management software maakt het mogelijk om routeplanning en -bewaking, brandstofbeheer en taakbeheer te optimaliseren. Op basis van de data van de gereden ritten kunt u kiezen voor de snelste en meest efficiënte routes waar weinig vertraging voorkomt. Maar ook kunt u de chauffeurs coachen om zuiniger te rijden en zo op brandstof te besparen. Het taakbeheer om elke bestelling zo snel mogelijk uit te laten voeren. 

  1. Beheren van voorraden 

Beheer gemakkelijk uw voorraden met fleet management software. De voorraad bestaat uit onderdelen voor onderhoud en voor leveren van producten. Het maakt niet uit waar uw voorraad uit bestaat, u heeft op ieder moment inzicht in de actuele status. Zo heeft u nooit meer te maken met tekorten. 

  1. Koppeling met zakelijke applicaties

Integreer uw fleet management software met uw CRM of voorraadbeheer om de beschikbare data toegankelijk te maken voor heel de organisatie. Zo stroomlijnt u alle processen. 

 

Vindt u het nog lastig welke functionaliteiten binnen fleet management software het beste bij uw organisatie passen? Neem contact op met een specialist om af te stemmen wat van toepassing is op uw wagenpark.

 

https://www.verizonconnect.com/nl/