Quizien
Image default
Woning en Tuin

Een industriële woonstijl, stoer en gewaagd

De industriële woonstijl is overgekomen uit Amerika. Toen zij jaren geleden een tekort hadden aan woonruimtes, zijn ze andere gebouwen zoals oude scholen en fabrieken om gaan bouwen tot woningen. De ruwe uitstraling werd behouden en zo ontstond deze woonstijl.

Hoe herken je de industriële woonstijl?

Staal, beton, bakstenen muren en hoge ramen zijn de belangrijkste kenmerken. Het geheel is ruw maar kan worden verzacht door het toevoegen van materialen zoals leer en hout. Ook gehaakte poefjes of kussens passen perfect bij het industriële karakter.
Doorgaans zie je in dit soort woningen een gietvloer op de grond liggen of is er gekozen voor robuuste houten planken. Het voordeel van dit laatste is dat deze net wat meer warmte in het geheel brengt.
Qua kleuren zie je vooral zwart en grijs terug. Als er al gekozen wordt voor kleur dan zijn dit meestal donkere kleuren zoals petrol, donkerblauw, donkergroen of okergeel. Soms wordt er ook gekozen voor één felle kleur om deze als echte blikvanger in de ruimte te gebruiken.

Waarom spreekt deze stijl zo aan?

Steeds meer mensen kiezen voor een minder materialistische levensstijl en daar past dit goed bij. De industriële woonstijl is namelijk minimalistisch en zonder opsmuk. Daarnaast valt het goed te combineren met andere woonstijlen. Zolang je je houdt aan het minimalistische karakter dat erbij hoort, zijn er weinig spullen die je niet met het industriële kunt verenigen.

De ervaring leert dat veel mensen het een gewaagde woonstijl vinden. Niet iedereen durft hiervoor te kiezen terwijl veel mensen het wel heel stoer vinden.

Hoe kleed je het geheel aan?

Robuuste materialen zijn heel belangrijk. Veelal ruw en onbewerkt. Bij tafels wordt vaak gekozen voor een combinatie van staal en hout. Voor een bank of stoelen kiest men juist vaak voor een gladde stof of voor leer.
Qua accessoires is het goed om het rustig te houden. Kies geen bont palet aan kleuren en ook geen grote hoeveelheid aan spullen. Richt je op dat ene item of die ene felle kleur om als blikvanger te fungeren.
Met planten zorg je ervoor dat de ruimte niet kil aanvoelt. Wees ook hier niet bang in en durf voor grote planten te kiezen!
Gehaakte items zijn ook perfect om de sfeer in de ruimte te verzachten. De groffe structuur van het haakwerk sluit mooi aan bij de robuuste stijl die je wilt neerzetten.

Het vergeten onderdeel, de buitenkant van je woning

Het is jammer dat dit onderdeel niet altijd meegenomen wordt, dat is namelijk een kleine moeite. Met zwart metalen elementen kom je al heel ver. Zo zou je het huisnummer (kijk bijvoorbeeld eens op rvshuisnummers.nl) , de brievenbus en de deurgreep al betrekkelijk simpel aan kunnen passen en hier een groot verschil mee bereiken.

Denk je dat de industriële woonstijl iets voor jou is, durf er dan vol voor te gaan. Op die manier creër je hét wow-effect!