Quizien
Image default
Aanbiedingen

Je eigen fiets een onderhoudsbeurt geven

Je eigen fiets een onderhoudsbeurt geven

Het is verstandig om eens in de zoveel tijd je fiets te laten controleren door een fietsspecialist. Deze zorgt ervoor dat je weer helemaal veilig deel kan nemen in het verkeer. Toch kan je een heel groot deel ook zelf doen om zo je fiets in topconditie te houden. Benieuwd hoe jij zelf een onderhoudsbeurt aan jouw fiets kan geven? Lees dan snel verder!

 

Ketting smeren

Je kan zelf je ketting smeren om deze zo soepel te laten draaien. Dit is vooral aan te raden om na een natte periode te doen. Door alle regen en waterplassen is de vetlaag die om je ketting zit er een stuk afgespoeld. In de winter kan je dan ook het beste een ‘wetlube’ gebruiken. Dit blijft ondanks al het water beter aan je ketting kleven. Houd er wel rekening mee dat er dan ook meer vuil aan je ketting komt te zitten. Dit kan je weer schoonmaken om met een doek en wat ontvetter langs je ketting te gaan.

 

Controleer je bandenspanning

Net als bij een auto is het goed om regelmatig je bandenspanning te controleren. Zit er nog genoeg lucht in je banden, of is het tijd om de fietspomp er bij te pakken? Zachte banden zorgen ervoor dat je veel harder moet trappen om vooruit te komen. Wel is het zo dat je met echt harde banden hard over hobbels stuitert. Vind dus de juiste bandenspanning voor zoveel mogelijk fietscomfort.

 

Lichten aan

Check eens in de zoveel tijd of je verlichting het nog goed doet. Het is heel belangrijk om goede verlichting op je fiets te hebben als je in het donker op pad gaat. Vaak denk je dat je als fietser nog wel goed zichtbaar bent in het donker, maar dat is echt niet zo. Daarom gebeuren er ook veel ongelukken. Ook kan je een boete krijgen als je zonder goed werkende verlichting op de fiets stapt. 

 

Bouten en moeren

Je fiets zit in elkaar door allerlei bouten en moeren. Controleer of deze nog goed vastgedraaid zitten. Ze hoeven niet extreem strak te zitten, handvast is genoeg. De meeste moeren en bouten kan je aandraaien met een steeksleutel in de maten 12, 13 en 14.

 

Bij de fietsspecialist

Toch een controle uit laten voeren door de fietsspecialist? Bij fietsenmaker Deventer helpen we je graag met het in orde maken van je fiets!

https://www.rototweewielers.nl/