Quizien
Image default
Woningen

Dalende woningmarkt maar nog geen crash

Is een scherpe daling op de huizenmarkt erg als je teveel betaald hebt? Misschien wel of misschien wel niet.  Betaal je netjes 30 jaar lang de premie dan ben je er vanaf. Huidige woningmarkt vraagt wel veel van je huwelijk, gezondheid en geduld. Gaan jullie nu scheiden met een duurdere woning? Het probleem dat beiden een andere woning kunnen kopen is kansloos. Ook de verkoop in die prijsklasse wordt lastig. Ook als je geen werk hebt en je kan de woning niet meer betalen dan wordt de restschuld binnenkort een probleem. Dat komt omdat de woningprijzen gaan dalen binnen een paar weken. De woningmarkt veranderd.

Woningmarkt nieuwbouw wordt catastrofaal

Wil jij nieuwbouw kopen dan wordt dit steeds lastiger in de huidige woningmarkt. Je spreekt met de bank een maximale hypotheek af die past bij de marktwaarde van je droomwoning. Dat is bij nieuwbouw de koop aanneemsom. Door de inflatie stijgen de prijzen in de bouwwereld maandelijks. Wie moet die prijsstijgingen straks gaan betalen.

Een aannemer zal deze kosten bij de koper neerleggen en vastleggen in de overeenkomst. Je moet dan wel beschikken over veel eigen geld. Bouwbedrijven willen meestal dit risico niet lopen of ze houden nu al rekening met een forse prijzenstijging. De huizenmarkt is lastig te begrijpen. Kinderen gaan massaal met ouders een huis kopen zodat riant wonen toch mogelijk is.

Verschil in de huizenmarkt van 1993 en 2022

Kopen op de huidige woningmarkt kan je zo niet 1 op 1 vergelijken met 30 jaar geleden. We moeten dan ook kijken naar de gemiddelde inkomens en huizenprijzen van dat jaar. Gemiddelde huizenprijs in 1993 bedroeg € 90.000,-. Het gemiddelde inkomen volgens Wikipedia bedroeg in 1993  € 21.781,- per persoon. Uit deze cijfers blijkt dat het kopen van een woning in die tijd mogelijk was.  Zelfs met de huidige strengere regels en wetten.

Op de huidige huizenmarkt kan je zelfs met 2 personen niet kopen als er geen € 50.000,- tot € 150.000,- spaargeld is. Een huis kopen met 4 personen is een hypotheek die lexwonen.nl dagelijks regelt.

Woningmarkt dwingt kopers om duidelijk te zijn

De huidige woningmarkt dwingt huizenkopers om tijdens het bod transparant te zijn. Zo maar een bod uitbrengen is kansloos. Je zal een Haalbaarheidscertificaat hypotheek en biedcertificaat nodig hebben om een kans te hebben.

Wat kan ik met deze cijfers over de woningmarkt?

Deze cijfers en berichten over de huizenmarkt kan ik als volgt uitleggen. Ben jij starter en kan je op inkomen € 300.000,- lenen? Beschik je ook over minimaal € 50.000,- spaargeld? Ben je van plan om de komende 20 jaar daar te blijven wonen? Kopen kan zonder voorbehoud van financiering. Houdt wel in de gaten dat je energielasten gerust € 250,- hoger kunnen zijn dan nu. Hypotheekrente vergelijken vind ik al niet meer belangrijk op dit moment, daar ligt niet je winst. Je winst lig op dit moment op duurzaam wonen.

Ben jij een doorstromer en heb je minimaal € 75.000,- overwaarde? Ander huis kopen kan als jij minimaal 20 jaar daar wil blijven wonen en een slordige € 325.000,- hypotheek kan krijgen op inkomen. Lexwonen helpt met onderhandelen en hypotheek in deze lastige woningmarkt. Let op, met je huidige maximale hypotheekmogelijkheid kan je veel minder kopen dan 5 jaar geleden.

Huizenmarkt tot € 600.000,- in 2022 en 2023

De woningmarkt tot woningen van € 600.000,- zal wel lastig blijven in 2023.  Overbieden zal steeds minder gebeuren. Door wijzigende rentes ook uitkijken of je maximale hypotheek nog klopt. De huizenmarkt tot € 600.000,- kan wel verschuiven naar € 650.000,-.

Verwachting huizenmarkt hoger dan € 750.000,-

Prognose van de huizenmarkt van woningen boven de € 750.000,- geeft een dalende trend. Kon je kort geleden nog € 950.000,- lenen? De huidige woningmarkt laat zien dat makelaars laag inzetten en dat overbieden minder wordt. Vanaf augustus 2022 zelf ver onder de vraagprijs gekocht.  Dat betekent ook dat een huis kopen zonder eigen geld weer mogelijk wordt. Onze verwachting is dat je op deze woningen gezien de huidige woningmarkt nog verder kan afdingen. Huizencrash verwacht ik nu nog niet, wel dat een huis met een vraagprijs van € 950.000,- voor € 885.000,- verkocht wordt. Dalende woningmarktmarkt voor wat betreft koophuizen uit de hogere prijsklasse. Voor huurwoningen wordt het helaas alleen maar erger. Kijk uit met overbieden!

Dreigingen schaadt vertrouwen vastgoedmarkt

Nucleaire dreigingen zoals Rusland in februari 2022 heeft gedaan schaadt ook het vertrouwen in de woningmarkt. Over het algemeen is het zo dat er dan minder belangstelling is om een huis te kopen. De Russische dreiging naar ieder land toe tempert de zin in het kopen van een woning. Het ziet er naar uit dat er voorlopig geen oplossing komt van de oorlog in Oekraïne. Ga geen overhaaste beslissingen nemen voor wat betreft een huis. 

Onderbieden is de norm in 2022

Op de huidige huizenmarkt zal het bedrag dat je moet overbieden minder worden. Overbieden op een huis in deze tijden kan afwijken als de verkoopstrategie anders is.  Lukt het niet om te kopen? Overweeg een nieuwbouwhuis met meerdere personen.

Aannemer Rhenen bouwt op budget

 

Wilt u een nieuwbouwhuis laten bouwen in Rhenen, Elst of Achterberg? Zoekt u een aannemer Rhenen die op budget bouwt en samen met u de mogelijkheden bespreekt? Aannemer P. van Brenk van aannemersbedrijf Rhenen helpt u bouwen aan de toekomst  .

Heeft u een ontwerp voor een vrijstaand huis of een twee-onder-een-kap woning in Rhenen, Elst of Achterberg, en wilt u een schitterend nieuwbouwhuis laten bouwen? Aannemer in Rhenen P. van Brenk is úw aannemer te Rhenen en omgeving op het gebied van nieuwbouw, aan- en verbouw en renovatie werkzaamheden. Kavel in Rhenen gekocht of optie op een kavel in Elst (U) of Achterberg? Kijk naar deze schitterende voorbeeldhuizen welke naar budget gebouwd kunnen worden. 

Aannemer Rhenen bouwt je droomhuis

Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?  En bent u nieuwsgierig wat Bouwbedrijf P. van Brenk Met onze hoge orderwaarde zijn al meerdere generaties Bouwbedrijf van Brenk voorgegaan om voor onze klanten, na goed overleg hun nieuwbouwhuis voor u kan betekenen als aannemer te Rhenen en omgeving? Wij bouwen  Bekijk uw mogelijkheden op onze website! Ook kunt u geheel vrijblijvend contact met ons opnemen voor meer informatie, of het bespreken van de mogelijkheden. Aannemer Rhenen P. van Brenk is uw aannemer in Rhenen en omgeving.

Huis bouwen in Elst (U)

Nieuw huis bouwen in Elst (U)? Peter van Brenk heeft veel huizen in Elst (U) gebouwd. Zowel in de kern als de rand van Elst (U) staan diverse jaren 30 woningen. Zie hieronder de afbraak van een oude woning aan de Vissersweg te Elst (U).  De eigenaren hebben de oude woning gesloopt en door bouwbedrijf P. van Brenk een nieuw huis laten maken.

Nieuwbouw huis bouwen met Bouwbedrijf P. van Brenk

Bouwbedrijf P. van Brenk heeft al vele jaren ervaring en expertise op het gebied van nieuwbouw, aan- en verbouw en rennovatie van utiliteit- en woningbouw. Als aannemer te Rhenen en omgeving willen wij werk van de bovenste plank leveren. Daarom staat een hoge kwaliteit leveren altijd boven aan het prioriteitenlijstje. Daarom krijgt elke klant 5 jaar garantie op verborgen gebreken en 10 jaar garantie op constructieve gebreken. Het hoofdwerk van Bouwbedrijf P. van Brenk is het bouwen van nieuwbouwhuizen.

Wilt u een vrijstaand huis, een twee-onder-een-kap woning of een bijgebouw laten bouwen? Wij gaan graag voor u aan de slag! Wij werken met 10 standaard basisontwerpen, die volledig zijn aan te passen naar uw wensen en eisen van het bestemmingsplan.  Mocht het zijn dat het budgettair niet past dan kunnen wij samen zoeken naar een oplossing.

Daarnaast werken wij samen met een vaste architect, die voor u een ontwerp kan maken. Heeft u al een ontwerp laten maken door een architect en beschikking over een bouwkavel? Ook dan gaan wij graag voor u aan de slag! Over onze dienstverlening. U kunt ons als aannemer inschakelen voor diverse diensten. Bouwbedrijf P. van Brenk verzorgt onder meer de volgende diensten:

  • Nieuwbouw: op basis van een van onze standaard basisontwerpen of uw eigen ontwerp

In alle gevallen geldt dat u pas een termijn hoeft te betalen wanneer deze door ons voltooid is. Daardoor loopt u geen risico. Een en ander wordt vooraf duidelijk besproken.

Bouwbedrijf P. van Brenk helpt u

Bouwbedrijf P. van Brenk is een aannemer die u graag goed op weg helpt als u zelf een woning wilt laten bouwen. Daarom kunt u bij ons ‘makkelijk’ beginnen en heeft u de keuze uit 10 standaard basisontwerpen voor het bouwen van nieuwbouwhuizen. Deze 10 standaard basisontwerpen zijn nog volledig aanpasbaar aan al uw wensen. Na het kiezen van een basisontwerp hoeft u dus absoluut geen basiswoning te verwachten. Hierbinnen kunt u aanpassen en toevoegen wat u maar wilt. Het wordt dus een persoonlijke nieuwbouwwoning. Dus heeft u straks een standaard ontwerp uitgekozen, maar wilt u toch nog een aantal dingen wijzigen?

Dalende woningmarkt maar stijgende nieuwbouwprijzen

Prijzen van bestaande woningen dalen op dit moment maar de prijzen van nieuwbouw stijgen. De kosten van een nieuwbouwwoning worden maandelijks duurder. Over het algemeen worden de cijfers van get CBS  aangehouden.

https://lexwonen.nl/huizenmarkt/