Quizien
Image default
Aanbiedingen

Lekkage aan het plafond tips

Het kan u zomaar overkomen, een vlek op het plafond die er eerst nog niet zat. Uw eerste gedachte zou kunnen zijn dat u een lekkage heeft en die gedachte klopt in de meeste gevallen ook. Een lekkage aan het plafond roept veel vragen bij u op. Hoe groot is het lek, hoe moet u dit precies opsporen, wat zijn de kosten? Kan ik er zomaar overheen verven? Wij geven in dit artikel meer informatie over een lekkage aan het plafond.

Wat te doen bij lekkage aan het plafond

De omvang van een lekkage kan per situatie flink verschillen. Er kan zich langzaam maar zeker een kring op het plafond vormen, maar het water kan ook stromend van uw plafond af komen. U dient in zo’n laatste situatie snel te handelen. Denk aan het beredderen van de situatie. Dit wil zeggen dat u er alles aan doet om de schade niet te verergeren door middel van noodmaatregelen. Bijvoorbeeld emmers, potten en pannen om het water op te vangen. Zo raakt uw vloer niet verzadigd van het water en kan deze niet bol komen te staan. Vervolgens neemt u contact op met uw verzekeraar. Daarna is het zaak dat u de bron van de lekkage gaat opsporen, of dit laat doen. U kunt bij het eerste contact met de verzekering ook alvast toestemming vragen om een lekdetectie te laten uitvoeren. Bij akkoord is deze lekdetectie vaak te declareren op uw verzekering. Wanneer dat mogelijk is, hoeft u deze kosten in ieder geval niet zelf te betalen.

Is een lekkage aan het plafond gevaarlijk?

U zou denken dat het geen kwaad kan maar vooral veel overlast oplevert en heel erg vervelend is. Toch schuilen er ook een aantal gevaren. Het water kan bijvoorbeeld achter een gipsplafond langs een lamp (spotje) de woonkamer binnendruppelen. Dit water komt dus ook akelig dichtbij elektriciteit en wanneer het er echt mee in aanraking komt, kan er kortsluiting ontstaan en dat is erg gevaarlijk! Een ander gevaar kan optreden bij langdurige lekkage. Achter het plafond kan schimmelvorming ontstaan. Dit levert een gevaar op voor uw gezondheid en dan vooral aan de luchtwegen.

Lekkage aan het plafond repareren

Het repareren van een lekkage aan het plafond kan een eenvoudig klusje zijn, maar kan ook een flinke klus zijn omdat leidingen niet goed bereikbaar zijn of omdat het lek maar lastig te vinden is. Belangrijk is bijvoorbeeld om te achterhalen of de lekkage door de regen veroorzaakt wordt of door een lekkende leiding. Dat laatste kunt u testen door de waterleiding dicht te draaien.

Kan ik zomaar vochtplekken van de lekkage verven?

Soms is de lekkage schade aan het plafond niet heel ingrijpend en is de oorzaak van het lek relatief eenvoudig op te lossen op de verdieping er boven, bijvoorbeeld door een lekkage in de badkamer. Handig, want dan was het dus niet nodig om het gipsplaten van het plafond open te breken. Toch is die vochtige plek van de lekkage nog wel zichtbaar op de gipsplaten. Hoe is de schade door de lekkage aan het plafond te herstellen? Als de lekkage is hersteld is het belangrijk dat de vochtige plek ook niet meer vochtig is. U moet het dus even een aantal dagen de tijd geven om het langzaam te laten drogen. Daarna kunt u de vlek niet zomaar verven met normale latex omdat de vochtplek dan na verloop van tijd weer terug zal komen. U dient gebruik te maken van een synthetisch isolerende verf om de vochtplek te herstellen. U hoeft in de meeste gevallen dus niet de complete gipsplaat te verwijderen om de schade te herstellen. Dat scheelt weer in de kosten.

Hoe en wat met de verzekering

Komt u er niet uit met de verzekering omdat u bijvoorbeeld naar uw idee niet de juiste vergoeding ontvangt? Dan wordt het hoog tijd voor hulp van Schadeoplossing Nederland.

https://schadeoplossing.nl/lekkage/lekkage-plafond