Quizien
Image default
Bedrijven

Hoe kies ik een gepaste elektrische fiets?

 

Het kopen van een elektrische fiets kan best een uitdaging zijn. Het is natuurlijk ook wel een investering. In dit artikel worden vragen behandeld die zouden kunnen helpen bij het kopen van een E-bike.

Wat is het budget?

Elektrische fietsen zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 1200 euro. Voor dit bedrag zijn er fietsen met een rotatiesensor en een voorwielmotor te koop. De rotatiesensor zorgt ervoor dat de motor gaat werken als de pedalen ronddraaien. Een fiets met een middenmotor en een krachtsensor is te koop vanaf 2500 euro. 

Rotatiesensor of krachtverdubbelaar?

Een rotatiesensor registreert dat de pedalen rondgaan en schakelt de motor in. Een krachtsensor, bij fietsen met een middenmotor, meet hoeveel kracht er wordt gezet op de pedalen, wat ervoor zorgt dat er een seintje naar de motor wordt gestuurd dat die kracht moet worden verdubbeld. Dit geeft een natuurlijk gevoel, maar voor mensen die minder kracht kunnen zetten, is een fiets met een krachtsensor minder handig. 

Wel of geen felle motor?

Een fiets met een motor met een hoog koppel trekt feller op waardoor het makkelijker is om in zwaardere versnellingen te fietsen. Deze fietsen zijn handig bij steile hellingen. In Nederland hebben we natuurlijk vooral vlakke grond en dan is zo een motor minder prettig.

Brede banden of niet?

Bij onverharde grond is het handiger om banden te nemen die breder zijn. Met bredere banden is er meer grip en vangen de banden beter de klappen op. Het andere voordeel is dat met brede banden, banden vanaf 50 mm, er ook over onverharde paden kan worden gefietst. 

Een lage instap nemen?

Een herenframe is vaak de beste oplossing. Het is een stijf, licht en stevig frame. Het enige nadeel is dat niet iedereen zin heeft om elke keer het been over de fiets heen te zwaaien. Om deze reden zijn er ook fietsen met een lage instap.