Quizien
Image default
Home / Moving and Relocating

Wegeners continental drift

Overal in ons dagelijks leven komen we stenen tegen; ons huis is gemaakt van bakstenen, in de badkamer ligt een meervoud van keramiek tegel, in onze tuin vinden we gebakken tegels en op straat vinden we grijze waaltjes. Het is dus overal waar we kijken. Maar steen is nog belangrijker dan dat. Want naast een belangrijke, zo niet de belangrijkste grondstof, kan het ons ook heel veel vertellen over de verandering van de aarde over de afgelopen miljoenen jaren. Er wordt dus heel veel onderzoek naar gedaan.

Het idee om naar gesteente te kijken om te ontdekken dat de wereld er niet altijd er zo heeft uitgezien als het dat nu doet, is in het begin van de twintigste eeuw bij een wetenschapper genaamd Wegener opgekomen. Hij zag dat het continent Zuid-Amerika precies in Afrika past, waardoor hij zich af begon te vragen of deze twee continenten misschien ooit aan elkaar vast hebben gezeten. Dit begon hij te onderzoeken en er zijn hier meerdere bewijzen voor gevonden. Ten eerste zijn er in beide gebieden fossielen, stenen met een afdruk van een organisme erin, gevonden die van dezelfde dieren komen. Afrika en Zuid-Amerika zitten nu niet vast, dus het zou onlogisch zijn dat dit zou kunnen gebeuren als de aarde er altijd zo uit heeft gezien. Daarnaast zijn ook de afzettingen van een gletsjer in ijstijd in beide landen uit dezelfde periode met vergelijkbare materialen, wat ook ernstig duidt op de mogelijkheid dat deze twee gebieden ooit aan elkaar vast hebben gezeten.

Door deze bevindingen van Wegener zijn er grote stappen gemaakt in de paleontologie en weten we steeds meer over de verplaatsing van aardplaten, hoe dat in het verleden ging en hoe dat er in de toekomst misschien uit zou zien. Daarom kunnen we aardbevingen beter voorspellen, net als vulkaanuitbarstingen en tsunami’s.

https://www.bricksandstones.nl/