Quizien
Image default
Home / Moving and Relocating

De ontwikkeling van de camera

De camera is eigenlijk al een heel oud apparaat. Wij associëren het vaak met de moderne camera’s van vandaag te dag, maar de eerste stamt al uit de gouden eeuw. Dit was geen camera die een beeld kon vorm zonder artiest, zoals dat vandaag de dag kan. Nee, toen was een camera voor een schilder. Hij kon er doorheen kijken en dan zijn beeld vastleggen. Dit projecteerde hij dan op zijn doek. Hierdoor kon hij, zonder veel moeite, erg realistisch schilderen.  Veel bekende artiesten, zoals bijvoorbeeld Johannes Vermeer, maakten gebruik van deze zogenaamde camera obscura.

Dit telt echter nog niet als een echte fotocamera. Het maakte namelijk geen foto, maar een andere beeltenis, namelijk een schilderij. In de 19e eeuw werd de eerste echte fotocamera ontwikkelt. Dit was een grote stap. Echter was deze camera niet erg handig. Een camera werkt namelijk met een sluitertijd. Dit is hoelang het duurt om een foto te maken. Het is dus de tijd tussen wanneer je op het knopje drukt en het moment dat de camera de foto maakt. Dit was in deze tijd soms wel urenlang!

Deze fotocamera werd steeds verder ontwikkeld en leidde op een gegeven moment tot de filmcamera. Hiervoor moest de sluitertijd wel drastisch verminderd worden. Want met een sluitertijd die zelfs langer is dan een paar seconden, is de film niet mogelijk. Dat is nogal een verschil met de sluitertijd van een aantal uur, die de camera’s op het begin hadden. Met de komst van de filmcamera werden de mogelijkheden voor het gebruik van de camera meteen een stuk groter. De Camerasystemen konden nu niet alleen gebruikt worden voor kunst en portretten, maar ook voor praktische dingen. Zo konden bijvoorbeeld Camera beveiliging en achteruitrijcamera’s ontstaan. Steeds meer dingen kregen ook een camera. Het was dus niet alleen meer iets voor de rijken, maar juist iets voor iedereen.

 

 

https://www.groenewegendelft.nl/