Quizien
Image default
Home / Moving and Relocating

De warmtepomp ten opzichte van de CV ketel

 

De warmtepomp wordt soms opgedragen als opvolger van de CV ketel. Het is ook te verwachten dat op lange termijn alle CV ketels vervangen worden door warmtepompen. Dan moet er wel eerst nog wat ontwikkeling komen op het gebied van warmtepompen. Hier onder bespreken we wat voor en nadelen van de warmtepomp ten opzichte van de CV ketel.

 

Installatiekosten

De installatiekosten van een warmtepomp zijn vaak een stuk hoger dan de installatiekosten van een CV ketel. Dat komt deels door de vergunningen die nodig zijn voor het installeren van een warmtepomp, maar ook deels door het feit dat het systeem gewoon een stuk groter en ingewikkelder is dan de CV ketel. Deels omdat de warmtepomp zo groot is valt hij vaak een stuk duurder uit dan de CV ketel.

 

Lagere CO2 uitstoot

De CO2 uitstoot van een warmtepomp is, omdat er geen verbranding plaatsvindt, vaak een stuk minder dan die van een CV ketel. De warmtepomp maakt namelijk gebruik van een compressor en niet van een verbranding. Daardoor is de genoodzaakte energie een stuk minder. De enige manier waarop de CO2 uitstoot van een warmtepomp hoger kan zijn is wanneer je de energie voor de compressor verwerkt met kolen stoken. Maar dan streeft de warmtepomp zijn eigen doel voorbij.

 

Subsidies

Omdat overheden het gebruik van warmtepompen willen promoten bieden zij soms premies en subsidies aan die het installeren van een warmtepomp financieel aantrekkelijker maken. Overheden willen warmtepompen vooral promoten omdat ze op de lange termijn goedkoper zijn en al op de korte termijn beter voor het milieu.

 

Al met al is de warmtepomp een goed alternatief voor de CV ketel. De enige echte nadelen hebben te maken met de prijs van het systeem, maar overheden doen hun best om daarvoor te compenseren. Daarom komen naar verwachting in de toekomst alleen nog meer warmtepompen op de wereld.