Quizien
Image default
Home / Moving and Relocating

Scriptie nakijken – 3 tips die je zelf kunt doen

Tegenwoordig is het heel normaal om je scriptie te laten nakijken door een scriptiecorrectiebureau. Zelf je scriptie nakijken is natuurlijk ook altijd een goed idee. Dus dan is de vraag: wat kun je beter zelf doen en wat kan een nakijkbureau beter voor je oplossen? Wij hebben 3 tips voor alle studenten die het liefst hun eigen scriptie nakijken en willen zorgen dat het eindproduct zo optimaal mogelijk op het bureau van de scriptiebeoordelaar belandt.

 

Tip 1: Dubbele spaties

Het staat heel slordig als je scriptie volstaat met dubbele spaties. Ze sluipen er makkelijk tussen omdat je, zeker als je heel snel typt, de spatie soms dubbel aanslaat. Ook ontstaan dubbele spaties gemakkelijk als je later terugleest in je tekst en dan zaken gaat aanpassen. Als een scriptiebureau je scriptie nakijkt, letten ze ook op dubbele spaties, maar het is natuurlijk ook prima iets wat je zelf kunt doen. Je kunt met een haviksoog de tekst afspeuren naar de witte ruimtes tussen woorden die net eventjes wat wijder zijn dan anders, maar je kunt ook de functies van Microsoft Word gebruiken om dubbele spaties snel en gemakkelijk op te sporen.

 

Tip 2: Spellingscontrole van Word

Het lijkt misschien een stomme tip, maar toch zien heel vaak dat studenten de spellingscontrole van Word niet inschakelen of deze niet aan het eind van de schrijfperiode door het document laten lopen. De rode lijntjes onder woorden zijn indicaties van type- en schrijffouten en dienen opgelost te worden. Als je de spellingcontrole van Word ook daadwerkelijk laat lopen, worden er nog meer fouten gedetecteerd. Je kunt zo zorgen dat op zijn minst alle grote en duidelijke fouten uit de scriptie zijn. Het spreek van een gebrek aan taalkennis als je grammaticale fouten maakt of kromme zinnen hebt, maar het is nog veel erger als je typefouten in je scriptie hebt staan: dat spreekt namelijk van luiheid en slordig schrijfwerk.

 

Tip 3: Tussenkopjes en titels

Een goede scriptie maakt gebruik van tussenkopjes en titels. Bij een inhoudelijke controle van een scriptiecorrectiebureau wordt bekeken of elke titel en elk tussenkopje wel omvat wat er in de paragraaf eronder beschreven wordt. Als wil je je scriptie controleren weet je dus zeker dat je tussenkopjes kloppen. Wat je zelf kan doen is controleren of de nummering in ieder geval klopt. Deze dient oplopend te zijn. Er mogen geen nummers worden overgeslagen en natuurlijk mogen paragrafen of hoofdstukken ook niet dezelfde nummers hebben. Vooral als je veel bezig bent met het veranderen van de tekststructuur in je scriptie kan het voorkomen dat je op een gegeven moment een nummering hebt die niet meer klopt. Het is dus aan te bevelen om aan het eind van je scriptieproces het hele document nog eens na te lopen en te zorgen dat alles netjes opeenvolgend is opgeschreven. Zorg ook dat het klopt in je inhoudsopgave.

https://www.scriptium.nl/